تأثير تعطيلات بر روابط زناشويی
ارسال شده توسط modir در 1392/01/20 10:22:51
تعطيلات آخر هفته، تعطيلات ماهيانه و تعطيلات نوروزي و بهطور کلي هرگونه تعطيلات و برنامههاي خاص (نظير مسافرت، مهماني و...)، ميتواند در روابط زناشويي تاثير بگذارد. اين مساله را ميتوان از دو نگاه مورد بررسي قرار داد؛ در نگاه اول و از ديد خيلي از زوجها، تعطيلات و برنامههاي خاص آن، مشغوليتهاي متعددي را به وجود ميآورد که باعث ميشود از پرداختن به روابط زناشويي و عاطفي به دلايل مختلف مانند خستگي از کارهاي منزل، مهمانيدادن و مهمانيرفتن و...، خودداري کنند. تقريبا بيشتر زوجها اين ديدگاه را دارند.
نگاه دوم اما با نگاه اول تفاوت دارد و معمولا به عنوان يک برنامه آموزشي، براي ارتقاي روابط زناشويي استفاده ميشود. از نگاه دوم، تعطيلات، زمان بسيار مناسبي براي بهبود و ترميم روابط زناشويي است. داشتن روابط زناشويي در محيطي جديد مانند هتل، کلبه جنگلي و...، داشتن فرصت کافي براي بحث و تبادلنظر، زمان کافي براي بيشتر با هم بودن و... براي اين افراد مهم است.
اما قبل از پرداختن به هرکدام از اين دو ديدگاه، لازم است همسران به 3 نکته بسيار مهم و موثر توجه داشته باشند:
اول اينکه، به نظر خيلي از زوجها، داشتن روابط زناشويي ماهيتي «همه يا هيچ» گونه دارد و معتقدند يا نبايد روابط زناشويي داشته باشند يا اگر دارند، حتما بايد به اوج لذت منجر شود. دليل اين موضوع، متاسفانه نگرشهاي غلط آنهاست که باعث ايجاد انتظارات و توقعات غيرمنطقي ميشود و در بيشتر موارد موجب نارضايتيشان رامي?شود، اما ميتوان روابط رناشويي فوقالعاده لذتبخشي را بدون تجربه ارگاسم هم داشت. زوج بايد به اين نکته توجه داشته باشند که هدف از برقراري رابطه زناشويي، لذت بردن از بودن با هم است؛ نه اينکه روابط جنسي به چه شکل پيش رود، يا در طول روابط زناشويي چه بايد بکنند. البته بايد خاطرنشان کرد داشتن مهارتهاي جنسي ميتواند به هر چه لذتبخشتر کردن رابطه زناشويي کمک کند؛ اما زوج ميتوانند با سطحبندي مناسب روابط زناشويي و با توافق با يکديگر، روابط خوبي با هم داشته باشند.
نکته دوم، مدت زماني است که زوج با يکديگر رابطه دارند و ميتواند برنامهريزيهاي گوناگون را تحتتاثير قرار دهد. ممکن است روابط زناشويي زوجي که مدت زمان زيادي با يکديگر بودهاند، با گذشت زمان و به دلايل مختلف (مشغلهکاري، نگهداري از فرزندان و...) محدود شده باشد، دچار مشکلات ارتباطي شده باشند يا مسايل زناشويي براي آنها به نوعي عادت تبديل شده باشد. طبيعتا نوع برنامهريزيهاي چنين زوجهايي براي تعطيلات، بايد بر امتحان روشهاي جديد در روابط زناشويي متمرکز باشد. از طرفي زوجهايي که روابط کوتاهمدتي داشتهاند و از تازگي موقعيت جديد لذت ميبرند نيز براي تحکيم روابط بايد برنامههاي متفاوتي داشته باشند.
سومين نکته اين است که هرگونه برنامهريزي براي داشتن روابط زناشويي در هر زمان (تعطيلات و غيرتعطيلات) حتما بايد با هماهنگي و توافق هر دو طرف باشد. براي اينکه اين روابط لذتبخش و با بهترين نتيجه باشد، نبايد به هيچکدام از طرفين تحميل شود. زيرا در اين صورت فقط نارضايتي بهوجود خواهدآورد. اين مساله بهخصوص در زمان تعطيلات، به دليل برنامههاي خاص آن، بسيار مهم است.
دو نگاه به روابط زناشويي و تعطيلات
همانطور که گفته شد، از دو نگاه ميتوان روابط زناشويي در تعطيلات را بررسي کرد؛
از ديدگاه اول که در مورد بسياري از زوجها صدق ميکند؛ تعطيلاتي نظير تعطيلات سال جديد که طولانيمدت هم است، به دلايل مختلف زمان مناسبي براي داشتن روابط زناشويي نيست زيرا خانهتکاني، خريدهاي شب عيد و
ديد و بازديدها فرصتي را براي انجام اين کار به آنها نميدهد. اين ديدگاه بهخصوص در مورد زوجهايي که ممکن است روابط خوبي با هم نداشته باشند، بيشتر صدق ميکند زيرا براي نپرداختن به روابط زناشويي و عاطفي دلايل موجهي دارند. البته براي همسراني که مدت زمان زيادي از روابط آنها ميگذرد نيز به دليل داشتن فرزندان و گاهي عروس يا داماد و حتي نوه، قابلقبولتر است زيرا زمان بيشتري را با آنها صرف ميکنند تا با يکديگر. اين مساله ميتواند دليل مهم ديگري هم داشته باشد و آن عادي شدن روابط زناشويي براي آنهاست؛ بهخصوص اگر از مهارتهاي مناسبي برخوردار نباشند و نتوانند روابط زناشويي لذتبخشي را با آزمودن شيوههاي جديد، وقتگذاشتن براي يکديگر، باهمبودن، با هم تفريح کردن و ... تجربه کنند. طبيعتا در تعطيلاتي نظير تعطيلات نوروز، تمام اين مشغوليتها وجود دارند، خستگي ناشي از پرداختن به اين امور را نيز بايد اضافه کرد، اما همانطور که گفته شد، زوج ميتوانند با توافق يکديگر و قبل از شروع برنامههاي تعطيلات، در اين مورد برنامهريزي داشته باشند. اين در مورد هر دو گروه زوجها (با روابط طولانيمدت و روابط کوتاهمدت) صدق ميکند. نپرداختن به روابط زناشويي ميتواند نارضايتي جنسي را به دنبال داشته باشد و در صورت بروز مشکل در روابط بينفردي، تشديد ميشود.
در ديدگاه دوم، طرفين تعطيلات و برنامههاي خاص آن نظير مسافرت، داشتن زمان کافي براي با هم بودن را براي رفع تعارضات زناشويي، بهبود روابط زناشويي، لذت بردن از بودن با هم و انجام برنامههاي تفريحي در کنار يکديگر فرصتي مغتنم ميدانند. در اين ديدگاه، تعطيلات زمان بسيار مناسبي است تا زوجهايي که روابط طولانيمدتي داشته و به دلايل متعدد کمتر به يکديگر پرداختهاند، بتوانند از طريق برنامهريزي، زمان بيشتري را با يکديگر بگذرانند. در مورد اين زوجها، برنامههاي از پيش تعيينشده ميتواند مفيدتر باشد زيرا معمولا فرزنداني در خانه دارند و بايد به وظايف و مسووليتهاي ديگرشان نيز بپردازند. بنابراين برنامهريزي براي داشتن اوقاتي خوش با يکديگر، پيادهروي، قرار عاشقانه با يکديگر گذاشتن، داشتن روابط زناشويي در فضايي جديد در زماني متفاوت از آنچه معمولا بوده يا به شيوههاي جديد و متفاوت، ميتواند در بهبود روابط بسيار موثر باشد. با اين حال زوج بايد به اين نکته توجه داشته باشند که اولا لزومي ندارد که روابط زناشوييشان به اوج لذت منجر شود، دوم اينکه بايد برنامهريزي با توافق يکديگر باشد و هر دو نفر مسووليتي را در فراهم کردن زمان و مکان مناسب (شرايط محيطياي که دوست دارند در آن شرايط با يکديگر رابطه داشته باشند و...) بر عهده گيرند. قرارهاي عاطفي آنها ميتواند شامل صحبت کردن با يکديگر، نوازش، داشتن رابطه زناشويي و تفريح و بازي با يکديگر باشد.
مهم، بودن با همديگر است
اگر روابط زوجي دچار مشکل است، بهتر است علاوه بر مشاوره با متخصص براي گرفتن برنامههاي خاص، در مراحل اوليه گفتوگوي مسالمتآميز درباره روابط، انتظارات و پرهيز از پرداختن به رفتارهايي که ممکن است ايجاد تنش و نگراني کند، داشته باشند. البته در صورتيکه زوج روابط بين فردي مشکلزايي دارند، حتما بايد به متخصص مراجعه کنند. زن و شوهر بايد قبل از شروع تعطيلات اين مسايل را بررسي کنند و برنامهريزيهاي لازم را انجام دهند؛ محل مسافرت، محل اقامت و ساير مسايل را مشخص کنند و تلاش داشته باشند از بودن با هم لذت ببرند و سعي کنند بر مسايل تنشزا و نگرانکننده، اينکه اين بار روابط چگونه ميگذرد و آيا ميتوانند از پس کار برآيند، تمرکز نکنند. تمرکز فقط بر يک مساله باشد، بودن با يکديگر و حتي نيم ساعت لذت بردن از وجود هم. زوجهايي که از روابط آنها مدتي نميگذرد، طبيعتا به دليل مشغوليتهاي کمتر، بهتر است روابط زناشويي بدون برنامه داشته باشند. اين زوجها نيز بايد بتوانند از فرصت به دست آمده براي بيشتر باهمبودن و لذتبردن از وجود هم استفاده کنند. توافقها بايد قبل از شروع تعطيلات انجام گرفته باشد تا در زمان تعطيلات، فرصت به بحث در مورد اينکه چه بکنند، نگذرد و اگر احساس ميکنند بايد در مورد انتظارها و برنامههاي زناشويي خود با يکديگر گفتوگو کنند، اين کار را حتما انجام دهند. در اين مورد نيز لزومي ندارد روابط زناشويي به اوج لذت و آميزش منجر شود. توافق زوج شرط اول است و بايد تلاش کنند صميميت و عاطفه بيشتري از خود نشان دهند، محيط و شرايط رمانتيکي براي خود مهيا کنند، از شيوههاي جديد استفاده کنند، باهمبودن را بيشتر تجربه کنند و آنچه دوست دارند، در کنار هم انجام دهند.
طبيعتا در تعطيلات انرژي و زمان زيادي از زوج گرفته خواهد شد و وقايع پيشبينينشده متعددي رخ ميدهد که بر روابط زناشويي تاثير دارد اما توجه به نکتههايي که گفته شد ميتواند در داشتن روابط عاطفي و زناشويي مناسب در زمان تعطيلات موثر باشد. با اين حال اگر روابط بين فردي زوج دچار مشکل است، بايد با متخصص مشورت کنند و قبل از تعطيلات، به فکر حل مشکلات بود.
نویسنده: دکتر غلامحسین قائدی
برداشت از هفته نامه سلامت